Η αθηροσκλήρωση είναι η κατάσταση κατά την οποία, λιπώδες υλικό συγκεντρώνεται μέσα στις αρτηρίες, οδηγώντας ορισμένες φορές σε εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια. Το λιπώδες υλικό ονομάζεται αθήρωμα και συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας στην στένωσή τους. Με την πάροδο του χρόνου, ο όγκος του αθηρώματος μπορεί να αυξηθεί, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη στένωση των αρτηριών και κατά συνέπεια μείωση της αιματικής ροής.
Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε:
- Στηθάγχη
- Έμφραγμα του μυοκαρδίου
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Περιφερική αρτηριακή νόσος
Παράγοντες κινδύνου
Η αθηροσκλήρωση είναι αρκετά συχνή κατάσταση. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης είναι οι ίδιοι όπως με τους άλλους τύπους καρδιαγγειακής νόσου.
Εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και εκείνους με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ή αγγειακής νόσου.
Ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται με τα εξής:
- κάπνισμα
- διαβήτη τύπου ΙΙ
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- υψηλή χοληστερόλη
- υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
- χαμηλή σωματική δραστηριότητα
Η αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, σε συνδυασμό με υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να ελαττώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης.
Συμπτώματα και θεραπεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αθηροσκλήρωση δεν το γνωρίζουν, μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα όπως στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών συστήνεται έλεγχος (check up) ώστε ο ιατρός να εκτιμήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου και να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η αθηροσκλήρωση δεν μπορεί να σταματήσει ως διεργασία και οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να την αναστρέψουν. Υπάρχουν όμως φάρμακα και άλλες θεραπείες, που μπορούν να την επιβραδύνουν και να ελαττώσουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο ιατρός συστήνει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.