Ιωάννης Δ. Ταγκούλης
Ειδικός Καρδιολόγος

Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας
& Βηματοδότησης Βιοκλινικής Αθηνών
Πρόεδρος Εταιρείας Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων

Καρδιακές Αρρυθμίες

Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Τι είναι η ειδικότητα της Αρρυθμιολογίας (ηλεκτροφυσιολογίας);
Η Αρρυθμιολογία είναι η εξειδίκευση της Καρδιολογίας που ασχολείται με τη μελέτη, διάγνωση και θεραπεία των ηλεκτρικών προβλημάτων της καρδιάς ή όπως αποκαλούνται  των Aρρυθμιών.

Ποιος είναι ο κατάλληλος ιατρός για αυτού του είδους τα καρδιολογικά προβλήματα;
O Ηλεκτροφυσιολόγος – Αρρυθμιολόγος είναι ο εξειδικευμένος καρδιολόγος που ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή των Αρρυθμιών.

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον ειδικό ιατρό;
Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να μην προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να αποτελούν τυχαίο εύρημα, σε ιατρική εξέταση για κάποιον άλλο λόγο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα των αρρυθμιών μπορεί να είναι:

Φτερούγισμα στο στήθος
Αίσθημα ταχυκαρδίας
Αίσθημα βραδυκαρδίας
Πόνος στο στήθος
Δύσπνοια

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Ανησυχία
Κόπωση
Ζάλη
Εφίδρωση
Λιποθυμία ή προλιποθυμία

Υπάρχουν πολλά είδη αρρυθμιών;
Υπάρχουν πολλά είδη καρδιακών αρρυθμιών. Άλλες είναι πιο αθώες (όπως π.χ. η εκτακτοσυστολική αρρυθμία) και ασυμπτωματικές, είτε δημιουργούν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες είναι δυνητικά πολύ σοβαρές (όπως η κολπική μαρμαρυγή και η κοιλιακή αρρυθμία) και σχετίζονται πέραν των συμπτωμάτων, με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. 

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για τις αρρυθμίες;
Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις αρρυθμίες, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της αρρυθμίας. Υπάρχουν αρρυθμίες που δεν σχετίζονται με κάποιο παράγοντα κινδύνου όπως π.χ. η κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου και άλλες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και οι κοιλιακές αρρυθμίες που μπορεί να σχετίζονται με την αρτηριακή υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, τη θυρεοειδοπάθεια, την καρδιακή ανεπάρκεια, την αγγειοπάθεια, τη στεφανιαία νόσο, την κατανάλωση αλκοόλ. Ξεχωριστό παράγοντα, για συγκεκριμένους τύπους αρρυθμιών, αποτελεί το γονιδιακό υπόστρωμα.

Κοινός παρονομαστής, ως εκλυτικός παράγοντας, για όλες σχεδόν τις αρρυθμίες, είναι το stress, σωματικό ή ψυχικό.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία των αρρυθμιών;
Οι θεραπείες των αρρυθμιών έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο από την πλευρά της φαρμακευτικής αγωγής, όσο από επεμβατικής απόψεως. Σύγχρονες τεχνολογίες, που έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική, μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε με ακρίβεια το είδος της αρρυθμίας, να την χαρτογραφήσουμε στην καρδιά και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, οριστικά, γρήγορα και με ασφαλή τρόπο.

Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν την δυνατότητα, εξατομικευμένης προσέγγισης του αρρυθμιολογικού προβλήματος του ασθενούς και παροχή φροντίδας στα μέτρα του ασθενούς. Όπως διαφαίνεται, η επόμενη δεκαετία ανήκει στην ηλεκτροφυσιολογία, με νέες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα  αλλά και νέες τεχνολογίες διάγνωσης και θεραπείας που δίνουν λύσεις σε πολλά αρρυθμιολογικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης των αρρυθμιών;
Η πρόοδος έχει έρθει και στον τομέα της διάγνωσης των αρρυθμιών, με δυνατότητα πλέον, μέσω φορητών συσκευών και εξειδικευμένων λογισμικών, απομακρυσμένης παρακολούθησης, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθηση καθώς και το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των ασθενών.

Ποιο είναι το μήνυμα για τους ασθενείς με αρρυθμιολογικά προβλήματα;
Οι αρρυθμίες είναι πολλές και μπορεί να κυμαίνονται από πολύ αθώες που επηρεάζουν αποκλειστικά την ποιότητα ζωής μέχρι εξαιρετικά σοβαρές που απειλούν την ίδια τη ζωή!

Μια διαίτερα σημαντική συμβουλή για τους ασθενείς με καρδιολογικές αρρυθμίες είναι να μην αφήνουν το χρόνο να περνάει και να μην παραβλέπουν τα συμπτώματα που εμφανίζονται.

Οι περισσότερες αρρυθμίες σήμερα αντιμετωπίζονται με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας!